Olympos Antik Kenti, Antalya’nın güney sahillerinde Phaselis’ten sonra ikinci en önemli liman kentidir. 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve 2375 rakıma sahip Tahtalı Dağı’ndan adını alan Olympos, Beydağları – Olympos Milli Parkı sahası içerisinde yer almaktadır.
Olympos Antik Kenti’nin ne zaman kurulduğu ile ilgili olarak kesin bir bilgi bulunmuyor ancak Milattan Önce 167 – 168 yıllarında basılmış olan Likya Birlik sikkeleri üzerinde Olympos’un adının geçmesi ve Likya Birliği’nde üç oy hakkı bulunan altı şehirden birinin Olympos olması; kuruluş tarihini yansıtıyor.
Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerine ait kalıntıların yer aldığı Olympos Antik Kenti; Likya’nın doğusunu temsil etmektedir. Olympos Antik Kenti’ne ait ve günümüze kadar gelen kalıntıların pek çoğu; Doğu taraftan Batı tarafa hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında bulunmaktadır. Olympos Antik Kenti’ni ortadan ikiye ayıran nehir üzerinde köprü kalıntısı da yer almaktadır.
Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Olympos’un doğu tarafında ve sahil üzerinden 300 metre mesafede Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurta bıraktığı, enfes manzaraya ve doğaya sahip Çıralı bölgesi de yer almaktadır.
Olympos Antik Kenti’nin en önemli özelliği ise; tarihi Likya yolu üzerinde yer almasıdır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilen Olympos Antik Kenti; tarihin izlerine tanıklık etmek, doğa ile kucaklaşmak ve tarihi kalıntılar arasında iskele olarak kullanılan sahil alanında yüzmek ve dinlenmek gibi pek çok aktivite ve deneyimi de gerçekleştirmeye imkân sağlamaktadır.
Bizans kilisesi, akropol, kutsal yol, tapınak kalıntıları, lahit mezarlar ve sarnıç gibi pek çok tarihi kalıntılın yer aldığı Olympos Antik Kenti’nde tarihin izleri ilk günkü gibi kendisini göstermektedir. Özellikle lahit mezar kalıntıları, tapınak kalıntıları ve Bizans kilisesine ait kalıntılar sizi; Helenistik, Roma ve Bizans dönemi yaşantısına götürecektir.
Olympos Antik Kenti’nde; doğa, tarih ve kültür bir arada gezi yapılabilmesi mümkün olduğu için, sezon neredeyse hiç sona ermemekle beraber; yaz sezonunda aşırı kalabalık oluşması da olasıdır. Bu yüzden İlkbahar ve Sonbahar gibi dönemlerde sakinlik ile Olympos Antik Kenti’ni keşfetmek daha sağlıklı olacaktır.